SIGHISOARA
UNA DIN CELE 3 CETĂȚI MEDIEVALE LOCUITE DIN EUROPA
Sighişoara, oraş monument protejat de UNESCO din anul 1999, inclus pe lista patrimoniului mondial se mândreşte cu o cetate medievală locuită şi în prezent. Pentru prima dată în anul 1280 a fost ridicată aici o cetate. În secolul al XIV-lea sub cetate s-au stabilit mestesugari organizati în bresle puternice, care au ridicat în jurul cetăţii un zid de apărare din piatră, lung de 930 metri şi înalt de 4 metri. În secolul al XV lea, zidul a fost supraînalţat cu 3-4 metri, iar în următorii 200 de ani, înălţimea zidului pe alocuri atingea şi 15 metri. Au fost ridicate 14 turnuri, care poartă numele breslelor care le-au ridicat. Nouă turnuri se văd şi astăzi: Turnul cu ceas, cel al tăbăcarilor, al croitorilor, al fierarilor, al cojocarilor, al cizmarilor, al măcelarilor, al frânghierilor şi al cositorarilor. Nu mai există turnul ţesătorilor, lăcătuşilor, al dogarilor şi al bărbierilor.
Printre principalele atractii turistice, se numara:
Biserica din deal:
Deţinătoarea Marelui Premiu Europa Nostra, acordat pentru restaurarea şi consolidarea structurală şi a premiului UE pentru patrimoniu Biserica din deal a fost construită în perioada 1345-1525. Sub biserică se află o criptă cu morminte din sec. XVI-XVIII. Picturile interioare şi exterioare au ajuns la lumina zilei mulţumite Fundaţiei Messerschmitt din München, prin munca de restaurare care a durat 8 ani (1991-1999). În interior sunt adevarate capodopere, sculpturi, picturi religioase şi altare.
Casa Vlad Dracul:
În Piaţa Turnului Sfatului se află Casa Vlad Dracul, în care se presupune ca s-a născut Vlad Ţepes, numit Dracula. Fiul voievodului Ţării Româneşti Vlad Dracu a fost renumit pentru pedepsele exemplare aplicate adversarilor săi, de unde s-a născut şi legenda Dracula. Vlad Ţepeş zis Dracula s-a născut în anul 1431 şi după toate probabilităţile aici a trăi până la vârste de 4 ani, fiindcă tatăl său a locuit între anii 1431-1436 în oraşul-cetate Sighişoara. În prezent în casa funcţionează un bar şi un restaurant.
Scara acoperită:
Scara acoperită sau Scara şcolarilor; cu 300 de trepte a fost construită în anul 1662. A fost acoperită pentru protejarea copiilor, care urmau această cale spre şcoală. În urma modificărilor din 1849, au rămas doar 175 de trepte.